Asuntomatot

ASENNUSSOHJE

Asennus vanhan maton päälle:
Matto voidaan asentaa vanhan, teknisesti kunnossa olevan pinnoitteen päälle. Pienehköt kalusteiden painumat tms. eivät vaadi toimenpiteitä. Repeämät, irtoamiset jne. on korjattava sekä pinta puhdistettava haju- yms. haittojen välttämiseksi. Leikkaa tarvittavat mattovuodat edellisenä päivänä oikenemaan mutta sovita ja saumaa vasta asennuksen yhteydessä. Maton tulee päästä "elämään", joten reuna-alueille jätetään n. 5 mm:n liikkumavara. Ovikarmit ja -listat lyhennetään maton paksuuden verran ja matto työnnetään karmin alle. Jalkalistat ja kynnykset asennetaan niin, etteivät kiristä mattoa. Mikäli huoneeseen tulee yksi sauma, kiinnitetään päällyste sauman kohdalta kaksipuoleisella tekstiilipohjalle matolle soveltuvalla mattoteipillä (esim. Tesa). Muut saumat yksipuolisesti teipaten. Kaikki saumat tiivistetään Upofloor-saumausnesteellä. Jos vanha jalkalista jää paikalleen, käytetään mattolistaa. Muilta osin mattojen asennus noudattaa yleisiä ohjeita. Maton voi asentaa myös kunnostetulle alustalle teipaten tai liimaten.

Asennus liimaamalla betonialustalle:
Ennen päällysteen asennusta tulee betonilattian suhteellinen kosteus mitata Betonitiedon ja Lattian- ja Seinänpäällysteliiton julkaisun Betonirakenteiden päällystämisohjeet 2007 mukaisesti.
Betonin suhteellinen kosteus saa olla rakenteen mukaisella arviointisyvyydellä A korkeintaan 85% RH ja betonin ja/tai tasoitteen pinnassa 1-3 cm syvyydellä 75% RH. Ennen lattianpäällysteen kiinnittämistä on huolehdittava, että viimeisetkin tasoitukset ovat ehtineet kuivumaan riittävästi. Alustan, materiaalin ja kiinnityslämpötilan tulee olla vähintään +18 °C. Ei-kuviosovitettavissa malleissa vierekkäiset mattovuodat aina käännettävä erisuuntaisiksi. Maton saumat tiivistetään juotosnesteellä. Noudata tarkoin työohjeita. Kiinnitysliimoja koskevissa kysymyksissä pyydämme kääntymään liimavalmistajan puoleen.

4 m leveä matto voidaan myös irtoasentaa alle 20 m2:n tiloissa. Mikäli lattiaan tulee sauma, se kiinnitetään kaksipuoleisella teipillä. Huom! Vain yksi sauma kaksipuoleisella kiinnityksellä. Irtoasennettuun mattoon saattaa tulla pusseja ja venymiä.

Upofloor Asuntomatot Asennusohje.pdf