Laminaatit

ASENNUSSOHJE

ENNEN ASENTAMISTA

Pakkaukset tulee säilyttää toimituksen jälkeen avaamattomina asennukseen saakka. Suosittelemme säilyttämään pakkauksia normaalissa huonelämpötilassa (18–24 °C) tilassa, jonka suhteellinen kosteus
on 30–75 %, vähintään 48 tunnin ajan ennen asennuksen aloittamista. Tarkista ennen asennusta, että kaikki laminaattilaudat ovat ehjiä.

TYÖKALUT

Asennuksessa tarvitaan seuraavia työkaluja: pienihampainen saha, suorakulmamitta, mahdollisesti käsipora, metrimitta, lyijykynä, puukiiloja ja hieman liimaa.

ALUSLATTIA

Alustan on ominaisuuksiltaan täytettävä SisäRYL 2013 vaatimukset. Aluslattian tulee olla kuiva, tasainen ja kiinteä – esim. betoni, erilaiset levyalustat ja vanha puulattia ovat sopivia alustoja. Laminaattilattian voi asentaa myös hyväkuntoisen muovimaton päälle. Tekstiilimaton päälle asentamista ei suositella. Puhdista aluslattia hyvin ennen asennusta. Tarkista alustan kosteus. Betonialustan suhteellisen kosteuden on oltava noin 6 cm syvyydestä mitattuna 85 % ja pinnasta (noin 1–3 cm syvyys) 75 % (BePo 2007 ja SisäRYL 2013) Tuplex-alusmateriaalia käytettäessä. Huoneilman suhteellisen kosteuden on asennusaikana oltava 30–75 % sekä lämpötilan 18–24 °C. Myös lattian käyttöaikana kosteus ja lämpötila on pidettävä tällaisina.

LATTIALÄMMITYS

Laminaattilattian pintalämpötila ei saa koskaan ylittää +27 °C:ta. Lattialämmön tulee jakautua tasaisesti koko lattiapinta-alalle. Lämpö on kytkettävä 3–4 °C:ta alemmalle tasolle ennen asennusta ja nostettava normaaliksi hitaasti asennuksen jälkeisen viikon aikana.

1. ALUSTAN TASAISUUS

Käytä vähintään 2 m:n pituista linjaria tai ehdottoman suoraa lautaa ja tarkasta koko lattiapinta huolellisesti. Jos 2 m:n matkalla esiintyy yli 2–3 mm:n epätasaisuuksia, on alusta oikaistava hiomalla tai sopivalla tasoitteella. Epätasainen puualusta hiotaan tai levytetään.

2. ALUSMATERIAALI

Alusmateriaalina käytetään Tuplex-aluskatetta, jonka pysyvästi joustava rakenne luo laminaatille ihanteellisen asennusalustan. Tuplex toimii myös riittävänä höyrysulkuna, joten erillisiä muovikalvoja ei tarvita. Muita alusmateriaaleja käytettäessä lattiassa voi ilmetä narinaa tai runkolevyn halkeamista. Upofloor ei vastaa rakenteen toimivuudesta, jos käytetään muiden toimittajien alusmateriaaleja.

Tuplex alusmateriaali

3. ELÄMISVARAT

Laminaatti laajenee ja supistuu ilman kosteuden mukaan. Sen vuoksi on lattian ja seinien väliin asennettaessa jätettävä 7–10 mm:n rako tavallisissa asuinhuoneissa. Elämisvarat tehdään asennettaessa laittamalla puukiilat seinien vierille laminaatin ja seinän väliin. Lattiaan tehdään liikuntasauma, jos lattiapinta on pidempi tai leveämpi kuin 8 m. Lisäksi liikuntasauma tehdään tiloja rajoittavien ovien kohdalle ja kahden tilan välille, kohtiin, jossa lattia liittyy toiseen lattiaan sekä alustassa tai rakennuksessa olevien liikuntasaumojen kohdalle. Myös esim. putkien, kynnysten, karmien ja pylväiden ympärille on jätettävä samanlainen rako.

4. OVENKARMIT

Mikäli laminaatti ei mahdu aluskatteineen oven karmin alle, sahaa karmin alapäästä pois tarpeeksi suuri pala. Apuna sahauksessa voit käyttää esim. ylösalaisin käännettyä laminaattipalaa.

5. ASENNUSSUUNTA

Laminaatti asennetaan yleensä huonetilaan pääasiallisesti lankeavan päivänvalon suuntaisesti eli kohtisuoraan ikkunaan nähden. Jos alustana on lautalattia, asennetaan laminaattilattia siihen nähden poikittain.

6. ASENNUS

Aloita asennus huoneen vasemmasta nurkasta. Mittaa huoneen leveys, jotta viimeinen rivi ei olisi liian kapea (väh. puolet laudan leveydestä). Asenna laminaattilaudat yksi kerrallaan – ei koko riviä kerralla. Kiinteiden kalusteiden jalkojen alle ei saa asentaa laminaattia, muutoin kuin katkaisemalla laminaatin esim. keittiökalusteiden sokkeleiden kohdalla. Muista aina elämisvara (7–10 mm). Vahingoittunutta tai viallista lautaa ei saa asentaa (esim. värivirheitä tai kolhuja). Myyjä ei ole vastuussa siitä, jos viallinen lauta asennetaan. Megaloc®-pontilla varustettujen lautojen asennus aloitetaan aina vasemmalta oikealle. Laudat asennetaan ensin pitkältä sivultaan. Tämän jälkeen päätypontti asennetaan yksinkertaisesti painamalla lauta alaspäin. Laudan sisällä oleva pidike varmistaa lyhyiden sivujen lukittumisen välittömästi.

7. POIKITTAISSAUMAT

Asenna laudat siten, että poikittaissaumat ovat vierekkäisissä lautariveissä vähintään 30 cm:n päässä toisistaan.

8. PUTKET JA LÄMPÖJOHDOT

Lämpöputkea tms. varten porataan lautaan aukko terällä, joka on vähintään 16 mm suurempi kuin putken halkaisija. Kun lauta on asennettu paikoilleen, liimaa irtisahattu pala kiinni ja peitä rako putken ympärille asetettavalla holkilla.

9. VIIMEINEN RIVI

Mittaa viimeisen rivin lautojen tarvitsema leveys muutamasta kohdasta (huom. elämisvara), piirrä sahauslinja ja sahaa sopivan levyiseksi. Poista pontti tarvittavin osin esim. taltalla sellaisissa asennustilanteissa, joissa lautaa ei pystytä kallistamaan pituus- tai leveyssunnassa riittävästi. Lauta liu’utetaan paikalleen ja saumassa käytetään hieman liimaa. Tällaisia tilanteita saattaa esiintyä esim. rivin viimeisen laudan sovituksessa, portaiden tai pattereiden alle asennettaessa, oviaukkojen läpivienneissä ja karmien alituksissa. 

10. VIIMEISTELY

Kun viimeinen lauta on asennettu, poista kaikki kiilat lattian ympäriltä ja peitä elämisvarat jalkalistalla, jonka tavallisissa asuinhuoneissa tulisi olla vähintään 1/3 leveämpi kuin elämisvara. Älä paina listaa liian tiukasti lattian päälle, jotta eläminen ei esty. Suojaa lattia asennuksen jälkeen vesihöyryä läpäisevällä materiaalilla,mikäli tiloissa tehdään vielä muita töitä. Huolehdi siitä, että huoneessa on hyvä tuuletus. Näin rakennuskosteus ei pääse vahingoittamaan vastaasennettua laminaattilattiaa. Uusissa rakennuksissa lattia-asennuksen tulisi olla viimeisin sisustustyö. Lisäohjeita saat halutessasi tuotteen myyjältä.

LATTIAN KUNNOSTUS JA PURKAMINEN

Tarpeen tullen vahingoittunut lauta voidaan korvata uudella laudalla. Pura laudat vauriokohtaan asti ja nosta poistettava lauta kulmassa pois ja laita uusi paikoilleen samalla tavalla. Huomaa, että laudan päätyponttia ei saa nostaa suoraan ylöspäin vaan se täytyy liu’uttaa varovasti irti laudat lappeellaan lattialla.

HOITO-OHJEET

Pysäytä lika jo ovelle. Hanki kunnollinen ja riittävä eteismatto, niin lattialle kulkeutuu mahdollisimman vähän kosteutta, hiekkaa tai muuta irtonaista likaa. Poista irtolika ja pöly lattialta imurilla tai nihkeällä pyyhkimellä. Kun haluat puhdistaa lattiasi perusteellisemmin, pyyhkäise lattia kostealla pyyhkimellä. Käytä puhdistusaineena mietoa yleispuhdistusainetta (pH 6-8) ohjeen mukaan annosteltuna. Käytä lattiasi puhdistukseen aina hyvin säästeliäästi vettä ja jos lattialle joutuu nestettä, pyyhi se pikaisesti pois. Saippuaa tai polymeereja sisältäviä hoitoaineita ei suositella laminaatin hoitoon. Laminaattilattiaa ei vahata.

Upofloor Laminaattilattiat Asennusohje.pdf