Asuntomatot

HOITO-OHJE

Estä lian ja hiekan pääsy ovimatolla (ei saa olla kumipohjainen), myös huopapalat huonekalujen jalkojen alla estävät maton naarmuuntumista ja värjäytymistä.

Lastenvaunujen kumipyörät, kumipintaiset käsipainot, petsatut huonekalujen jalat, kotitalouskoneiden jalat ja kumikorot jättävät pysyvät jäljet lattianpäällysteeseen.

Pysyviä jälkiä saattaa jäädä myös mm. muovikassien painatuksista, eläinten ulosteista ja vahvoista liuottimista (tärpätti, taloussprii, asetoni).

Käyttöönottopuhdistus

Irtolika poistetaan. Lattia pestään rakennusaikaisesta liasta heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta käyttäen. Pesu voidaan tehdä mopilla tai liinalla pyyhkien, lattianhoito- tai yhdistelmäkoneella ja pehmeillä laikoilla ajaen. Huuhdellaan huolellisesti.

Vahaus

Uutta mattoa ei tarvitse vahata. Haluttaessa lattian voi vahata metalloidulla vesivahalla.

Ylläpitohoito

Lattia puhdistetaan miedolla yleispuhdistusaineella (pH 7-8) pehmeää pyyhettä tai moppia käyttäen. Tarvittaessa pinttyneet kohdat puhdistetaan pehmeällä sienellä hangaten.

Tahranpoisto

Tahrat on syytä poistaa heti tuoreina, etteivät ne ehdi jättää pysyvää jälkeä mattoon. Ks. Tahranpoistotaulukko Upofloorin lattianhoito-ohjeesta.

Huomautus

Tahranpoistoaineet saattavat vaikuttaa liimaan tai päällysteeseen. Erityistahrat poistetaan tapauksesta riippuen. Aineen vaikutuksen ollessa epäselvä, suorita kokeilu tai ota yhteys valmistajaan. Pinttyneen lian poistossa on parempi käyttää kemiallisten aineiden vaikutusta kuin mekaanista hankaamista.

Tahra

Tahranpoistoaine

Mehu, marjat, viini, hedelmät, kahvi, tee

Neutraali puhdistusaine, tarvittaessa liuotepitoinen puhdistusaine

Huopakynä, kuulakärkikynä, kumikoron jälki, ruoho

Liuotepitoinen puhdistusaine, denaturoitu sprii

Rasva, öljy, terva

Liuotepitoinen puhdistusaine, raskasbensiini, tai tahrojen poistoon tarkoitetut aineet

Lateksimaali, vesiliukoinen liima

Liuotepitoinen puhdistusaine

Maali; alkydi, muoviliima

Raskasbensiini tai tahrojen poistoon tarkoitetut aineet

 

Upofloor Asuntomatot Hoito-ohje.pdf